Αυξημένη κατανάλωση αυγού στη βρεφική ηλικία μειώνει την πιθανότητα μετέπειτα εκδήλωσης αλλεργίας στο αυγό

Από το 2015, μετά τη δημοσίευση της μελέτης LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) συνιστάται η χορήγηση φυστικιού το νωρίτερο δυνατό, στα βρέφη που εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργίας σε αυτό. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η χορήγηση φυστικιού νωρίς, μειώνει σε μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργίας στα βρέφη υψηλού κινδύνου.

Μια νέα μελέτη, η Infant Feeding Practices Study II, αυτή τη φορά με αυγό ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο του American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), τον Νοέμβριο του 2021. Στη μελέτη αυτή μελετήθηκαν από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των έξι ετών, 1379 συμμετέχοντες  με 2237 ερωτηματολία. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι τα παιδιά που δεν είχαν φάει αυγό μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης αλλεργίας σε αυγό μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Μάλιστα τα παιδιά που εκδήλωσαν αλλεργία στο αυγό στην ηλικία του ενός έτους και των έξι ετών, είχαν πολύ μικρή κατανάλωση αυγού στην ηλικία των 5, 6, 7 και 10 μηνών.

Η αλλεργία στο αυγό είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφική αλλεργία στα παιδιά, μετά την αλλεργία στο γάλα με συχνότηα που κυμαίνεται στο 0,5-2,5% των παιδιών. Συνήθως εκδηλώνεται μετά τον 6ο μήνα της ζωής, με τη μέση ηλικία εκδήλωσης να είναι ο 10ος μηνας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αλλεργία στο αυγό υποχωρεί μέχρι την ηλικία των έξι ετών.Είναι εξαιρετικά σπάνια στους ενήλικες.

Το πιο συχνό σύμπτωμα σε περισσότερα από 8 στα 10 παιδιά με αλλεργία στο αυγό είναι η εκδήλωση κνίδωσης, που είναι εξανθήματα με πομφούς και έντονο κνησμό. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα και δυο ώρες μετά τη λήψη του αυγού. Συχνά μαζί με την κνίδωση, το παιδί κάνει εμετό, αποβάλλοντας σε μεγάλο ποσσοτό το αυγό που έχει φάει. Πιο σπάνια εκδήλωση, αλλά και πιο σοβαρή, είναι η αναφυλακτική αντίδραση, όπου εκδηλώνονται συμπτώματα από πολλά συστήματα ταυτόχρονα και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση. Μάλιστα το 7% των σοβαρών αναφυλακτικών αντιδράσεων στα παιδιά προκαλούνται μετά από βρώση αυγού. Η πλειοψηφία των παιδιών με αλλεργία στο αυγό σε ποσοστό 80-85%, δεν εμφανίζουν συμπτώματα όταν τρώνε αυγό ψημένο μέσα σε τροφές όπως μπισκότα και κεϊκ, αλλά μόνο όταν τρώνε βραστό αυγό ή ομελέτα.

Εικ. 1 Αλλεργιογόνα στο αυγό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών εκδηλώνει αλλεργία σε πρωτεϊνες του λευκώματος (ασπράδι) του αυγού και λιγότερο συχνά στον κρόκο.(Εικ. 1). Θα πρέπει όμως να αποφεύγεται το αυγό εξ ολοκλήρου γιατί είναι αδύνατος ο πλήρης διαχωρισμός του κρόκου από το ασπράδι του αυγού.

Η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας στο αυγό γίνεται από τον Αλλεργιολόγο, με διενέργεια των ειδικών δερματικών δοκιαμσιών (αλλεργικά tests). Εφόσον χρειαστεί, μπορεί να γίνουν ειδικές δοκιμασίες με τροφές που περιέχουν αυγό (Prick-to-Prick) ή και δοκιαμσία πρόκλησης για να καθοριστεί ο βαθμός ανοχής του παιδιού τόσο σε τροφές που περιέχουν αυγό, όσο και στην ποσότητα που μπορεί να φάει χωρίς πρόβλημα.

Η αποφυγή τροφών που περιέχουν αυγό, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, μέχρι να παρέλθει από μόνο του.

Εμβόλια και αλλεργία στο αυγό

Κάποια εμβόλια όπως το εμβόλιο της γρίππης και το τριπλό εμβόλιο της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας, λόγω επώασης του ιού σε αυγό, είναι δυνατό να περιέχουν μικρές ποσότητες αυγού.

Υπήρχε παλιότερα η άποψη ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να χορηγηθούν σε παιδιά με αλλεργία στο αυγό. Αυτό πλέον δεν ισχύει και οι τελευταίες οδηγίες από τους παγκόσμιους οργανισμούς υγείας είναι ότι τα εμβόλια αυτά μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια σε όλους τους ασθενείς με αλλεργία στο αυγό. Μόνο το εμβόλιο για τον κίτρινο πυρετό, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργίας σε άτομα με διεγνωσμένη αλλεργία στο αυγό. Σε κάθε περίπτωση όμως συνιστάται η επικοινωνία σας με τον Αλλεργιολόγο για λήψη αντίστοιχων οδηγιών.