Η μάσκα προκαλεί δυσαρέσκεια στους ασθενείς με άσθμα, αλλά..

Η μάσκα προσώπου έχει γίνει απαραίτητη την τελευταία διετία, λόγω των μέτρων πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας COVID-19. Παρόλη τη δυσφορία και την δυσχέρεια στην αναπνοή που προκαλεί η χρήση της, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με άσθμα δεν πτοούνται από αυτό και την χρησιμοποιούν στους δημόσιους χώρους, όπως αναφέρει πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

500 ασθενείς με άσθμα πήραν μέρος σε έρευνα από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο. Το 84% ανέφερε δυσφορία και το 75% δυσκολία στην αναπνοή συνεχώς ή περιστασιακά, λόγω χρήσης της μάσκας.

Παρόλα αυτά, το 95% φορούσε τη μάσκα τηρώντας κανονικά τα μέτρα προστασίας και ήταν απολύτως υπέρ της χρήσης της και μόνο το 5% δεν τη χρησιμοποιούσε συνεχώς. Μάλιστα, το 67,4% την χρησιμοποιούσε καθημερινά για περισσότερες από 3 συνεχόμενες ώρες ημερησίως.

Παράγοντες που διευκόλυναν τη χρήση της μάσκας ήταν η επιλογή της σωστής μάσκας όσον αφορά το υλικό κατασκευής, η ύπαρξη διαστημάτων χωρίς τη μάσκα όπου επιτρεπόταν και η σωστή λήψη της αντιασθματικής αγωγής.

Τέλος στη μελέτη υπήρξε σαφής συσχέτιση μεταξύ μη καλά ελεγχόμενου άσθματος και εκδήλωσης περισσότερων συμπτώματων στους ασθενείς που έκαναν μειωμένη χρήση της μάσκας.