Αεροαλλεργιογόνα είναι τα αλλεργιογόνα του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος τα οποία ευθύνονται για πολλές από τις αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος όπως η αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα και το εξωγενές βρογχικό άσθμα. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι γύρεις και οι μύκητες.
Οι γύρεις είναι πολύ μικρά, σχεδόν αόρατα σωματίδια τα οποία εξασφαλίζουν τον πολλαπλασιασμό των διαφόρων φυτών. Αποτελούν σημαντικά αλλεργιογόνα και προκαλούν κατά κανόνα αναπνευστικές αλλεργίες δηλ. ρινίτιδα και άσθμα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και δερματικές αλλεργίες, κυρίως στα ακάλυπτα μέρη του σώματος όπως π.χ. η γύρη του πεύκου την Άνοιξη. Οι γύρεις παράγονται σε τεράστιες ποσότητες και μεταφέρονται με τον αέρα ή μέσω ορισμένων εντόμων όπως οι μέλισσες. Τα φυτά τα οποία ενδιαφέρουν από αλλεργιολογικής πλευράς είναι εκείνα τα οποία δεν έχουν μεγάλα άνθη με έντονα χρώματα. Προέρχονται κυρίως από τα διάφορα δένδρα, τους θάμνους, τα ζιζάνια και τα αγρωστώδη δηλ. τα φυτά του αγρού. Ορισμένα από αυτά παράγουν μικρές γύρεις οι οποίες μπορούν να «ταξιδέψουν» αρκετά χιλιόμετρα π.χ. γύρη ελιάς, ενώ άλλων, οι γύρεις είναι μεγάλες και βαριές και πέφτουν στην γύρω από το δένδρο περιοχή π.χ. γύρη πεύκου. Με βάση τα ανωτέρω, δεν απαιτείται το φυτό να υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον του ασθενούς, λόγου χάριν έξω από σπίτι του, προκειμένου να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της αλλεργίας όπως καταρροή, φτέρνισμα ή δύσπνοια. Όταν όμως υπάρχει, τα φορτία των γύρεων είναι εξαιρετικά μεγάλα και η συμπτωματολογία περισσότερο έντονη. Σημειώνεται ότι αρκούν 50 έως 60 γύρεις για την πυροδότηση των συμπτωμάτων. Η περίοδος της ανθοφορίας των γύρεων δεν είναι η ίδια για όλα τα φυτά. Έτσι, υπάρχουν φυτά τα οποία ανθίζουν στην αρχή έτους π.χ. το κυπαρίσσι, άλλα κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαίου π.χ. τα αγρωστώδη, η ελιά κ.ά., άλλα περί το τέλος της Ανοίξεως και τις αρχές του Καλοκαιριού για παράδειγμα το γκαζόν ενώ, για ορισμένα εξ αυτών πιθανολογείται ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ανθίζουν σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους π.χ. το περδικάκι ή κολλιτσιδόχορτο.
Η αποφυγή των γύρεων είναι ΑΔΥΝΑΤΗ. Η θεραπευτική προσπάθεια στοχεύει στον «περιορισμό» της εκθέσεως του ασθενούς στις γύρεις. Κατά συνέπεια, το άτομο με αλλεργία στη γύρη της ελιάς θα ήταν φρόνιμο να μην κάνει εκδρομές σε ελαιώνες κατά τον μήνα Μάιο που είναι η περίοδος ανθοφορίας της ελιάς και να μην διατηρεί πλήθος ζιζανίων φυτών στην αυλή ή στο εξοχικό του. Επίσης συνιστάται κατά την περίοδο αυτή τα παράθυρα του σπιτιού να παραμένουν κλειστά, να χρησιμοποιούνται κλιματιστικά μηχανήματα, τα παράθυρα του αυτοκινήτου να είναι επίσης κλειστά όταν το όχημα είναι εν κινήσει, το άπλωμα το ρούχων να γίνεται το μεσημέρι γιατί νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα οι γύρεις ανέρχονται και κατέρχονται αντιστοίχως στην ατμόσφαιρα και εάν είναι δυνατόν σε κλειστό χώρο. Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι συσκευές οι οποίες συνδυάζουν τον καθαρισμό του αέρα με ειδικά ηλεκτροστατικά φίλτρα τα οποία κατακρατούν αλλά και καταστρέφουν τα μικροσωματίδια που υπάρχουν στον αέρα του σπιτιού π.χ. γύρεις, ακάρεα οικιακής σκόνης κ.ά.
Τέλος, για όσους χρησιμοποιούν δίτροχα, συνιστάται να φέρουν κράνος με κατεβασμένο το ειδικό πλαστικό όταν τα χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται προστασία τόσο από τις γύρεις όσο και από τα ατυχήματα!!